Hvorfor klør det i ansiktet?

Det kan være mange årsaker til reaksjoner i ansiktet, røde flekker, kløe eller utslett. Det kan handle om kroniske hudplager som eksem, akne eller rosacea, allergiske reaksjoner mot noe du har spist eller vært i kontakt med, eller bare overfølsomhet mot for eksempel vaske-/rensemiddel eller syntetisk eller grovt tøy. Andre årsaker kan våre miljøfaktorer som for mye sol, endringer i temperatur eller luftfuktighet eller klimaanlegg. Også stress kan påvirke huden.

Person med sensitiv hud i pannen

Huden blir tynnere med alderen. Heldigvis har det kommet mange produkter som er spesialutviklet for sensitiv hud.

Du bør oppsøke lege for å finne ut hvorfor det klør i ansiktet og få råd om behandling. Nedenfor har vi listet opp noen faktorer som kan bidra til kløende eller irritert hud, og tiltak som du selv kan gjennomføre for å redusere ubehag.

Kvinne smører inn ansiktet med krem

Andre miljøfaktorer

Ettersom ansiktet hele tiden utsettes for vær og vind, er det kanskje ikke så rart at det ofte rammes av kløe og irritasjon. Miljøfaktorer som kan utløse en reaksjon inkluderer ekstreme temperaturer eller for mye sol, noe som fører til såkalt varmeutslett (miliaria) eller solbrenthet. Bruk alltid solkrem med solfaktor 30 eller høyere, på hud som ikke dekkes av klær
 og unngå solen i den varmeste tiden på dagen.

Reaksjoner på kosmetikk

Reaksjoner på kosmetikk kan gjelde produkter både for hud, hår, negler og øyne. Slike reaksjoner kan være alt fra irritasjon til en full allergisk reaksjon som først og fremst rammer ansiktet. Hvis du har sensitiv hud, bør du teste nye produkter på et lite område før du bruker dem. Hvis du mistenker at du har fått en reaksjon mot et produkt, kan det være best å unngå dette produktet. Oppsøk lege hvis reaksjonen er alvorlig.
 

Lindring av kløe og irritasjon

I likhet med behandling av eksem og andre hudplager som forårsaker kløe og irritasjon, finnes det en rekke tiltak utover anbefalingene ovenfor du kan gjennomføre for å lindre huden:

  • Unngå å klø deg hvis dette er mulig ettersom kløing forverrer tilstanden og kan føre til betennelse eller til og med infeksjon
  • Hvis huden er tørr kan du påføre en fuktighetsbevarende krem mens huden fortsatt er fuktig
  • Bruk mild såpe og renselotion, unngå alt med sterk lukt. Dette gjelder også rensemiddel
  • Å legge agurkskiver på ansiktet tilfører huden fuktighet og føles avkjølende og oppfriskende
  • Bruk lunkent vann når du vasker deg