Baby som ligger i en seng

Les mer om bleieutslett

Les mer om bleieutslett

Hos Bepanthen® forstår vi at ditt lille mirakel er det mest dyrebare som finnes, og derfor har vi tatt vare på den fine, sensitive babyhuden i over 50 år.

Babyens hud er tynnere og mykere enn huden vår, og mye mer sensitiv. Den har også høyere pH-verdi, noe som gjør den mer sensitiv overfor irritasjon. Bleieutslett er ubehagelig både for deg og babyen, men det er veldig vanlig, og kan enkelt forhindres med riktig pleie og omsorg. Hvis babyen får bleieutslett skal du ikke føle at du har gjort noe feil, dette skjer oss alle.

Hva er bleieutslett?

Bleieutslett kan oppstå når som helst mens barnet ditt bruker bleie. De fleste barn vil rammes av bleieutslett i løpet av denne perioden, og dette skjer i form av rødhet, hevelse eller prikker på babyens rumpe, lår og kjønnsorganer. Huden kan holdes føles varm.

Bilde av baby sett fra siden som får skiftet bleie

Risikoen for bleieutslett reduseres når barnet vokser. I løpet av de tolv første månedene er bleieutslett spesielt vanlig ettersom tarmen tømmes oftere og babyens hud er tynnere, mer gjennomtrengelig og har høyere pH-verdi.

En beskyttende salve som kan brukes til å forhindre irriterte og røde barnerumper etter bleiebruk. Den skaper en barriere som beskytter huden samtidig som den holder huden myk, glatt og fuktig.

Hvordan påvirkes babyen din av bleieutslett?

Babyen din kan virke urolig, og kan gråte ved berøring eller når han/hun vaskes og våkner ofte om natten på grunn av ubehag.

Hva forårsaker bleieutslett?

Den vanligste årsaken til bleieutslett er en kombinasjon av skitne bleier og friksjon sammen med fuktighet og varme. Babyens sensitive hud blir øm og skjør når den kommer i kontakt med de naturlige, men irriterende stoffene i fersk urin og avføring.

Dette forverres med en bleie som skrubber og fører til at hudens beskyttende lipider forsvinner. Dessuten hindrer bleien at luften sirkulerer. Enkelte våtservietter og rengjøringsprodukter kan også føre til irritasjon. Hvis bleieutslettet ikke behandles, kan det føre til svampinfeksjoner som candida albicans.

Baby som gråter under bleieskift

Risikoen for bleieutslett er større hvis babyen din:

  • er født for tidlig
  • er syk
  • får antibiotika 
  • har diaré
  • nettopp er avvendt fra morsmelk
  • har anlegg for arvelig eksem

Når skal du oppsøke lege?

Mamma skifter bleie

Husk at bleieutslett er svært vanlig, og i de fleste tilfeller forsvinner dett raskt med riktig omsorg og pleie. Hvis det har gått noen dager og utslettet har spredt seg utenfor bleieområdet, hvis huden er sprukket og væsker eller hvis babyen har feber, kan det ha oppstått en infeksjon. Disse symptomene er vanlige og ikke nødvendigvis alvorlig, men du bør kontakte en lege.